Tamás Attila

Roma aktivista, roma kulturális szervező

Miskolcon született 1973-ban egy nyolc gyermekes gyármunkás cigány családban. Három gyermek édesapja. Általános iskolai tanulmányait a cigány telep melletti iskolában végezte el. Esztergályos szakmát szerzett, majd barátja unszolására leérettségizett. Jelenleg a szociológiai tanulmányait kívánja befejezni.

Természetimádó, ezért minden szabadidejét a vízparton tölti. Mint mondja: „a horgászat nálam életforma.”

A társadalom peremhelyzetére került roma származású emberek érdekképviselete iránti érzékenysége, elkötelezettsége több mint 10 évre nyúlik vissza. Az akkori városvezetés Miskolc város egyik szegregált lakótelepét (Szondi-telep) akarta egyik napról a másikra kiüríteni, ahol jó maga is élt. Az intézkedés módját igazságtalannak tartotta, ezért az érintett közösség körében egy tiltakozást szervezett.

Az akció után felbuzdulva az elkövetkezendő éveinek szinte minden percét a roma társadalom megsegítése töltötte ki, és tölti ki a mai napig.

A helyi roma közösség érdekében kifejtett tevékenységének legmeghatározóbb aspektusa az aktivistaként való munkálkodás. Ugyanakkor igyekszik aktív szerepet játszani a romák érdekképviseletének ellátásában és konkrét ügyek kezelésében is. Minden erejét arra fordítja, hogy küzdjön a szegregátumokban élőket ért diszkrimináció és megkülönböztetés ellen.

A Miskolcon megvalósuló roma kulturális rendezvények szervezésében aktív szerepet játszik.

Miskolcon több alkalommal került kiállításra kollégával közösen megalkotott gyűjteményünkből a roma hagyományőrző mesterségeket bemutató kiállítás illetve egy fotókiállítás „Akikre büszkék vagyunk” címmel, mely a magyarországi cigányság kiemelkedő alakjait mutatja be, amit „Híres roma származású emberek” címmel a facebook közösségi oldalon is láthatóvá tettek.

A fenti tevékenységek mellett önkéntesként igyekszik eljutni szegregált intézményekbe, hogy bővítse a roma gyermekek ismereteit a roma kultúráról.

Szabadidejében igyekszik részt venni önkéntesként minden olyan eseményen, melynek segítségével még inkább sikerül bekapcsolódnia a HHH családok mindennapi életébe, hogy őket támogatni tudja, azonosulhasson problémáikkal, megismerhesse életkörülményeiket.