Szentandrássy Csaba

Szentandrássy Csaba

Született: 1962,Dombóvár.
Örkényen végeztem álltalános iskolát, majd, mint esztergályos kerültem Csepelre a Bajáki Ferenc szakmunkásképzőbe. A fém megmunkálása akkor még nagy feladat volt számomra, inkább csak minareteket, serlegeket esztergáltam. Itt ismertem meg a bronz öntés fázisait, aminek később még sok hasznát vettem. Ez az időszak megalapozta az életem munkával töltött éveinek nagy részét.
Dombóváron kórházi beteg segédápoló voltam ezután, 13 évig.
Majd belekezdtem a szobrászkodás mesterségébe. Az első igazi szobrász élmény a Kőér utcai kandalló készítő műhely volt, ahol igazán közel kerülhettem a márvány megmunkálásának csodálatos tudományához. Tanultam kőfaragást 3 évig, majd az AlaKart Képzőművészeti vállalatnál, mint kőfaragó dolgoztam - azt hiszem az akkori legszebb épületeken. Később a díszítő szobrászat is kezdett érdekelni, így megfordultam több helyen is, mint a Benczúr kastély, a Mátyás templom, az 5. kerületi Nagyposta, a Váci utcában lévő Tőzsdepalota köves munkái és még nagyon sok más, amire büszke vagyok.
Kiemelkedő munkáim közé tartozik a 6. kerület Kresz Géza utcai lépcsőház, amit Európa legszebb lépcsőházai közé sorolnak. Ezen kívül a Mátyás templom, ahol szerencsém volt a felújításban részt venni.
Eközben több kiállításomat láthatták az évek során. A közeljövőben egy nagystílű kiállítást tekinthetnek meg majd, ahol egy korszak lezárásaként, záróakkordként szerepelnek festményeim és grafikáim az elmúlt évek időszakát láttatva.