Rólunk

Alapítványunk célja, hogy a kisebbségi kultúrát ápolja, továbbá a Roma Produkciós Iroda Nézői Klub megteremtésével széles körben megismertesse és népszerűsítse a kisebbségi kultúra hagyományainak ápolását is. Televíziós műsorok, valamint tehetséges roma emberek támogatása mellett a filmkészítés területén is olyan maradandó eredményt kívánunk elérni, amely példaként szolgálhat az e területen tevékenykedő szakemberek, szervezetek számára. Oktatási szándékkal oktatási programokat, és segédanyagokat kívánunk létrehozni, hogy javítsa az országban élő kisebbségek esélyegyenlőségét. Eddig elsősorban a média területén szereztünk tapasztalatot: szervezetünk 2006-ban elindította a közszolgálati televízióban Roma Gyakornoki programot, melynek keretein belül három éven át 15 fiatal újságíró, szerkesztő, gyártásvezető helyezkedhetett el az MTVA-ban. A 2010-11-ben részt vettünk egy TÁMOP projektben, melyben a Roma Gyakornoki programot folytattuk.

A képzés területén nemzetközi program 2009/2010-ben vettünk részt, amikor az MTV-ben sikerrel szerveztünk meg híradós újságíróknak és roma civileknek először külön, majd közösen egy képzést, melynek célja az előítéletek lebontása, a közös hang megtalálása volt. A projekt nemzetközi szinten zajlott EU-s országok részvételével, a program hivatalos, nemzetközi záróprogramja itt volt Budapesten, melyet Alapítványunk szervezett „Tuning into diversity” címmel.

A Roma Produkciós Iroda Alapítvány munkatársai közül többen a MTVA Nemzetiségi és Határon Túli Műsorok Főszerkesztőségén dolgoztunk, személyesen követtük nyomon a kisebbségi műsorok kiüresedését, megszűnését, a közszolgálati és főleg a kereskedelmi műsorszolgáltatók adásaiban egyre kevésbé leplezett intoleráns, diszkriminatív esetekben nyíltan antiszemita beszéd térnyerését.
2014-ben, augusztus 2-án civil szervezetek összefogásával, saját finanszírozásával rendeztünk nagyszabású megemlékezést a 70. évforduló alkalmából. A demonstráción a romák- lakta nyolcadik kerületből sétáltunk az Emlékműhez, a Holocaust Roma Áldozatainak emléket állítva transzparensekkel és dalokkal emlékeztetve a tényről máig keveset tudókat. A komoly tömeget megmozgató demonstrációt nagyszabású kulturális megemlékezés és koszorúzás követte.
A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság ezekre a hiány-jelenségekre és ugyanakkor színvonalas saját rendezvényekre reagált, amikor meghívásos pályázati támogatással forrásokat teremtett néhány – a hetvenedik évforduló alkalmából – esedékes méltó rendezvényre, illetve alkotás létrejöttére.
A „371 csillag” – ilyen kulturális rendezvény lett, amelyet május 16-án, a cigány láger lázadásának évfordulóján Alapítványunk rendezett meg.

© 2019. Roma Produkciós Iroda Alapítvány - Minden jog fenntartva!