Rigó Jancsi kalandja egy herceg feleségével

1858-ban augusztus 23-án született Pákozdon, és már egészen korán, ötévesen elkezdett hegedülni. Mivel szegények voltak, a tanítójától lopott húrokat, hogy gyakorolni tudjon, amit meg is ejtett – a nádasban. Csínytevése kiderült, őszintén bevallotta, aminek pozitív következménye az lett, hogy komolyan taníttatni kezdték. Tanulmányait 12 évesen, a székesfehérvári Magyar Király Kávéházban muzsikáló Simplicius Barcza Józsinál végezte, akit III. Vilmos király Hollandiában érdemrenddel tüntetett ki. A világhírű prímás tehetségesnek találta és felvette a kávéház zenekarába, először csak cimbalomhordozónak. Sajnos együttműködésük nem járt sikerrel, ugyanis az ifjú titán elcsábította a hegedűművész lányát, majd a zenekart is otthagyta.

1883-ban már saját zenekara élén játszott. 1895-ben Párizsban egy előkelő étteremben ismerkedett meg az aranyszőke, szépséges hercegkisasszonnyal, Chimay herceg feleségével. A hercegné férjével tartózkodott az étteremben, hol a fiatal és jó megjelenésű cigányprímás játékával szinte megbabonázta. Rigó Jancsi észrevette, hogy játékával milyen hatást tett a hercegnére és ezután a főméltóság kedves nótáit húzta egymásután. Majd a hercegné mind gyakrabban kereste fel az éttermet, hogy gyönyörködjön Rigó Jancsijátékában, míg az végül is meghívást kapott a palotába. Chimay herceg beteges, házsártos ember volt és így nem csoda, hogy nemcsak a magyaros cigánymuzsika, hanem Rigó Jancsi maga is megtetszett a hercegnének, akibe végül is egy életre beleszeretett. A szerelem lángjai mind magasabbra csaptak és a hercegné két kis gyermekét és férjét elhagyva — Rigó Jancsival — Magyarországra „szökött”. Székesfehérvárott, a Magyar Király Szállóban szálltak meg és ellátogattak Pákozdra, Rigó Jancsiszüleihez, a cigánysoron lévő kis vályogputriba. Korabeli feljegyzések szerint a szerelmespár abban az ágybán töltötte éjszakáját, melyben Jancsi született. Innen Budapestre mentek és a Rémy-szállóban szálltak meg. A romantikus szerelem és Chimay hercegné „csínytevése” persze már akkor egész Európában ismert volt. Közben Brüsszelben belga és francia ügyvédek közreműködésével folyt a válóper. A válóper maga és az azt követő esküvő óriási port vert fel, annál is inkább, miután Rotelli pápai nuncius eskette őket és tanúként az angol és amerikai nagykövetek álltak mögöttük. A mindig kíváncsi újságírók regénybe illő cikkekben számoltak be a nem mindennapi házasságról. Kiderítették még azt is, hogy Chimay hercegné leánykorában vitézül ellent állt a hozományvadászoknak és csak egy férfivel tett kivételt, aki német földbirtokosnak vallotta magát, akiről végül kiderült, hogy egy rossz hírű kávéház tulajdonosa. Ezelőtt egy magyar származású hivatásos sakkjátékossal is volt apró kalandja, de a legnagyobbat mégis Rigó Jancsi, a cigányprímás jelentette.

Forrás:

https://she.life.hu/kultur-mi/20221117-rigo-jancsi-egy-magyar-ciganyprimas-es-egy-amerikai-milliomosno-szerelemgyereke.html

Kelet-Magyarország, 1971. április

Ujság, 1930. február