Ráduly Margit

Újságíró

Margit idézete:

A Rádió Q honlapjáról idézem a műsor ars poeticáját.

„Itt Magukról lesz szó, akik más azonosságot, nemzetiséget, színt, vagy anyanyelvet vállalnak, esetleg nem vállalnak. Magukról, akiket sokszor magukra hagyunk, hogy magukban próbálják elviselni a lét elviselhetetlen nehézségeit.

Magukról lesz szó, akik jogosan érezhetik, hogy magukra maradtak, ám mégis maguk közé fogadnának mindenkit, akik megismerni és megérteni akarják magukat. Maguknak valók, mondják sokan, pedig csak bízni kellene magukban.

Itt magukról lesz szó, mert úgy gondoljuk, elszámoljuk magunkat, ha nem adunk meg minden tiszteletet maguknak, Önöknek.”

1946 augusztusában született Szegeden, onnan költöztek Egerbe. Ott érettségizett, majd Debrecenben szerzett főiskolai végzettséget népművelés – könyvtár szakon. Pár évig a füzesabonyi és az egri művelődési házban dolgozott. Abban az időben közismert volt országosan is elismert amatőr színjátszóként, versmondóként.

1973-ban költözött Budapestre, ahol a Műszaki Egyetem kulturális titkárságának művészeti főelőadója lett. Néhány izgalmas év után elvégezte a MUOSZ újságíró iskoláját és az újságírást választotta hivatásul. Így került a Magyar Televízióhoz, először szerkesztő gyakornok, majd szerkesztő, főszerkesztő lett. Napzárta, Kincsestár, Tranzit valamint számtalan riportfilm és élő közvetítés szerkesztőjeként, főszerkesztőjeként válhatott ismertté. A kisebbségi lét sokszínűségéhez és nehézségeihez az mtv kisebbségi stúdióvezető helyetteseként került igazán közel.

2000-ben, sok kollégájával együtt, a közszolgálati televízió tőle is megszabadult. Egy munkanélküli év után, sajtófőnök, sajtóosztály vezető lett két minisztériumban.

Már nyugdíjasként elindította a Rádió Q-ban Maguk című, etnikai és kulturális sokszínűségről szóló műsorát. – Ráduly Margit társaságában.