L. Ritók Nóra

Pedagógus, Integrációs szakember, képzőművész

1960-ban született Berettyószentmárton- ban. Földrajz-rajz szakos tanárként Nyíregyházán végzett, majd az Iparművészeti Egyetemen vizuális kommunikáció szakon tanult. Először általános iskolákban tanított Körösszakálban és Berettyóújfaluban, majd művészeti gimnáziumban Debrecenben. 1993 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, képgrafikai szekcióban. Rendszeresen állít ki, és könyveket is illusztrál.

1999-ben kiszállt az állami oktatásból, hogy alternatív elképzeléseinek megvalósítására jobb lehetőséget kapjon. Megalapította meg az Igazgyöngy Alapítványt, amelynek azóta is vezetőjeként dolgozik. Az alapítvány fenntartója egy művészeti iskolának, ami nemzetközileg jegyzett gyermek képzőművészeti műhely. Gyermekközpontú művészetpedagógiáját tankönyvek, módszertani segédanyagok fémjelzi. Rendszeres résztvevője az oktatáshoz, integrációhoz kapcsolódó konferenciáknak, itthon és külföldön is. Tanártovábbképzései révén sok hazai és határon túli magyar iskolában terjedtek el módszerei.

Hat éve olyan esélyteremtő modell fejlesztésébe kezdett, ami komplex stratégiájával, közösségfejlesztő fókuszával sikeresnek tűnő integrációs utat körvonalaz a szegregátumokban, mélyszegénységben élő, zömében cigány közösségekben.

Rendszeresen publikál különféle szakmai és híroldalakon, újságokban, pedagógiai és szociológiai témákban.

Blogja (http://nyomorszeleblog.hvg.hu/) hiteles képet ad az integráció nehéz munkájának buktatóiról és sikereiről.

Pedagógia, esélyteremtő és művészeti munkáját több díjjal, állami kitüntetéssel ismerték el.
Tántoríthatatlanul hisz az emberség, a közösség erejében, egy előítéletmentes világban, ahol a szolidaritás természetes módon nyit kaput mindenkinek egy jobb, élhetőbb világ felé.