Jakab János

TV szerelő

Jakab János: Egy öt gyermekes lovári roma család legidősebb fiaként láttam meg a napvilágot,mint idősebb fiú nagy teher hárult rám,nevelkedésem során.
Általános iskolai tanulmányaim után fiatalon dolgoznom kellett, hogy segíthessem a szüleimet,családomat.

1983 óta vagyok nős,3 felnőtt gyermekem, és 5 unokám van.

Munka mellett iskolába jártam, több elektromos egybefüggő szakmát is kitanultam, hogy javíthassak az életesélyeimen.

Háztartási gép műszerésznek levizsgáztam 1993-ban, nem sokkal utána kerékpárszerelő vizsgát tettem. Pár év múlva, hűtőgépre,klíma és szellőző berendezések szerelésére is elvégeztem az iskolát,és sikeres vizsgát tettem. Ezek után még levizsgáztam ív és láng hegesztőnek is.

A rendszerváltás után az Én munkahelyem is bezárt véglegesen, ezért kényszervállalkozóvá váltam. Közel 10 évig elektromos szervizt vezettem, üzemeltettem Szolnok nagy lélekszámú lakótelepén. Ma is a szakmámmal keresem a kenyerem, lakásomon javítok a lakosságnak tv-t,és minden egyéb elektromos háztartási készülékeket,amit a mindennapokban használnak az emberek. — Felelősséggel, becsülettel végzem munkám, mert tudom, hogy mások élete foroghat kockán,ha egy elektromos háztartási készüléket hanyagul javítanék meg.

Mindig is érdekelt, a romaügy, nagyon érzékenyen érintett, nem rejtettem véka alá az őszinte véleményemet sohasem….

Kb. 5 éve kezdtem el komolyabban foglakozni a romák ügyeivel,mert úgy gondoltam,ami Mo.-on zajlik körülöttünk,azt nem nézhetem tovább,mint kívülálló…Úgy éreztem,részese kell legyek mindannak,ami történik velünk,romákkal.

Megismerkedtem Joka Daróczi Jánossal,majd beléptem az Amenca .org. Face Book csoportba. — Nagy löketet adott számomra,az a közösség,melyre ott leltem….Hamarosan adminja lettem ennek a csapatnak,innentől kezdve minden romákat érintő társadalmi és kulturális rendezvények előkészítésében,és szervezésében részt vettem,folyamatosan.

A 2014-es országgyűlési választásokon az MCP képviselő jelöltjeként indultam, megyei vezetőként megszerveztem, Szolnok megye MCP alapszervezeteit. — Ezt a megfeszített munkát nagy társadalmi, és politikai siker nem koronázta,de óriási tapasztalatot kaptam,a politikából, emberekből, romákból,szervezési,és vezetési feladatok végrehajtásából. Továbbá rengeteg értékes emberi kapcsolatokra tettem szert.

Megemlíteném, hogy a magyar nyelven kívül a saját anyanyelvemet beszélem,a lovárit, mely sokszor segített az élet folyamán,szívesen használom,mikor csak tehetem.