Gaudi Márton

Gaudi Márton

Makón születtem 1970.03.31-én. Édesanyám egyszerű cigányasszony zenész felmenőkkel, édesapám fazekas mester volt. Az agyagillatos műhelyében gyerekkorom óta rendelkezésre állt a tapintás, formázás, a változó formák örömének megtapasztalása.
A Szoboszlai Imre Általános Iskola befejezésével Szegeden folytattam tanulmányaimat a Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Szakmunkás képzőben szakács szakon.
Művészi pályafutásom 1998-ban kezdődött, amikor belső késztetésre terrakotta szobrokat készítettem.
Makón mutatkoztam be először szobraimmal a Makói Nemzetközi Hagymafesztiválon 1998-ban, 1999-ben édesapámmal a makói könyvtárban állítottam ki, majd önálló szobor- és festmény tárlattal bejutottam a Hagymaházba.
A szobrok kötött lehetősége már nem volt elég számomra a világegyetem és a végtelenség bemutatására. Más kifejezésmódot kerestem, ebben a festészet segített, amit 2000-ben kezdtem el. Olajfestékkel farostra, vászonra vagy bármilyen felületre festek. A festészetet nem tanultam, autodidakta módon sajátítottam el a fogásokat.
Sokat foglalkoztat a világegyetem és az ember kapcsolata, a csillagjegyek, az emberi lélek és a viselkedési kultúra.
Művészetem fejlődését Munkácsy Mihály, Salvador Dalí, Michelangelo Buonarotti, Antoni Gaudí és ezeken kívül számos kortárs művész formálta látásmódom, hitvilágom. Meghívásra ország szerte részt veszek művésztáborokban. Ezeken nagy hatással voltak rám a következők: építő jellegű kritikájával Ferkovics József, színkultúrájával Bari Janó, forma és alaklátásával Kökény Róbert. Péli Tamás, valamint Szentandrássy István identitás gyökereiből eredő szürreális képei. A 2000-es évektől bekapcsolódtam a Cigány Ház által szervezett alkotótábor munkájába, s részt vettem az alkotótábori csoportos kiállításokon.
Holokauszt témával foglalkozó alkotásom is van, melyet 2004-ben be is válogattak Budapesten a Műcsarnokban megrendezett „Az elhallgatott holokauszt” című csoportos kiállításra. 2008-ban a Csongrád Megyei Önkormányzat tárlatot szervezett munkáimból. A 2009-es Cigány festészet című reprezentatív albumban megjelentették szakmai életrajzom és beválogatták hét olajfestményemet.
Több alkalommal kiállítottam Vácon, a környező kistelepüléseken.
2016 – ban a Makó városi könyvtárban Fáklya Márta meghívására kiállítással egybekötött „interaktív irodalmi és művészeti est”címmel beszélgetésen vettem részt.
2018 nyarán Bari Janóval közösen kiállítottunk Mosonmagyaróváron.
Hogy mik a céljaim? Boldoggá tenni a családom, a környezetemben élő embereket, de azzal is megelégednék, ha a szembe jövő emberek arcára mosolyt csalhatok.
Mit tartanék legfontosabbnak? Ember maradjak az emberek közt.
A hitvallásom: Nincs vallásom abban a vallásban hiszek, ami az adott időben és helyen gyógyítja a lelket,testet hiszek a teremtőben és az univerzum bölcsességében