Csámpai Rozi

Csámpai Rozi

1956. július 9-én született Pusztamonostoron zenész családban.
A Budapesten élő és alkotó művész negyvenévesen kezdett festeni.
A képzőművészettel kilenc éve foglalkozik komolyabban, munkáit erőteljes vonalvezetéssel és karakteres színvilággal ötvözött tudatos önkifejezés jellemzi.
Képei túllépnek a szokásos térábrázoláson, a perspektívák és különböző nézőpontok egymásba nyomódnak.
Nőalakjai tipikus városi lények: a szétfolyó, jelzésszerű alakok magányosan bukkannak fel az élet (Vaszaryra emlékeztető stílusú) absztrakt színpadán.
1996-ban volt az első kiállítása Budapesten, ezt követte szinte évente egy-egy újabb.
2002-ben a IX. kerületi vámház galériában és a Balázs Janos galériában mutatkozott be.
2003-ban az V. kerületben, az országos roma képzőművészeti galériában és a Balázs János galériában megrendezett „kortárs roma nőművészet ii.” Kiállításon szerepeltek művei.
Látható volt 2004-ben a műcsarnok „elhallgatott holocaust”, illetve a berlini collegium hungaricum „kortárs magyar roma művészet” kiállításán is, 2006-ban pedig „asszonysors” című ikerképével (egy festmény és egy kétrészes fotóprint) mutatkozott be az Ernst múzeum „közös tér” tárlatán.
2008-ban és 2009-ben legfrissebb alkotásai és a már zsűriztetett, ismert képei is helyet kaptak a kesztyűgyár közösségi házban rendezett kiállításokon, majd 2009-ben a szakrális művészetek hete alkalmából, roma művészek vallásos témájú alkotásaiból rendezett, „keresd az istent - kisdedet találsz” tárlaton volt látható.
2008 óta a VIII.
Kerületben tart gyerekeknek rajzszakkört.