Cigány írók, költők bemutatása

A cigány kultúrához épp úgy hozzátartozik az irodalom, mint bármely más művészeti ág. Ám az utóbbi években szinte csak a képzőművészet és a zene az, ami hallat magáról. Bari Károly és Lakatos Menyhért  a ’70-es években berobbant az irodalmi közéletbe, nevük pillanatok alatt országosan ismertté lett, sőt az országhatárainkon túl is. Choli Daróczi József  pedig cigány nyelvű költészetével és műfordításaival  vált a cigány nyelvű irodalom hazai megteremtőjévé. Az azóta eltelt időszakban  számos cigány irodalmár jelentkezett önálló kötettel  és antológiában is. Mára mintha megcsappant volna az érdeklődés  a cigány irodalom iránt, alig találkozhatunk folyóiratokban  a nevükkel, s igencsak megritkult a kötetek száma is.

Tavaly, 2019 –ben  a Romai Film Fest keretében  a fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy megrendezik az I. Országos  Írótalálkozót.  Az írótalálkozót   a megjelenés hiánya hívta életre azzal a céllal, hogy , hogy felhívják a figyelmet,  arra,  hogy továbbra is vannak irodalmárok, közöttük olyanok is, akiknek a nevével még sohasem találkozhatott az olvasóközönség.

A fesztivál zárónapján maratoni felolvasást szerveztek, melynek egy perce  sem volt unalmas,  a változatos műfajok izgalmas művészeti értékekkel  gazdagították az érdeklődőket. Vers, haiku, slam poetry,  mese, performance, elbeszélés, novella, dráma és színdarab részlet, levél, visszaemlékezés, cigány nyelvű írás szerepeltek a palettán. Azoknak a szerzőknek, akik személyesen nem tudtak  jelen lenni, színészek segítségével idézték meg az írását.

Hogy  még izgalmasabbá és színesebbé tegyék a napot, az elhangzottak vizuálisan is megjelentek a meghívott képzőművészek által, akik ihletés alapján grafikákat készítettek az írásokra reflektálva:

Festőművészek, grafikusok:

Szentandrássy István,  Kunhegyesi Ferenc, Lakatos Klára, Ferkovics József, Balázs Kitti, Bogdán János Amígó

Résztvevő írók: Nótár Ilona, Fátyol Kamilla,  Selam Pató, Balázs Kitti, Kökény Anna, Galyas Éva, Daróczi Ágnes, Hága Antónia, Bari Judit, Mendi Rózsa, Kalla Éva, Sárközi László, Csendes József, Oláh József,  Ruva Farkas Pál,  Gáspár Károly, Rigó József ,Nagy Gusztáv, Jónás Tamás, Horváth Gyula, Horváth Kristóf , Pápai Rómeó, Szolnoki Csanya Zsolt, Balogh Attila, Jóni Barna, Bogdán János Amígó, Vesho-Farkas Zoltán , Horváth Aladár, Káli Horváth Kálmán.

Színészek: Réti Iringó, Szegedi Tamás, Csányi Dávid, Göndör László, Bakondi Jázmin, és Baranyi Roland , a Karaván Színház növendékei.

A találkozó végén az alkotók szomorúan vették tudomásul, hogy  egy alkalom  a közös felolvasásokra nagyon kevés számukra, és nincs  olyan közösségi tér, ahol folytathatnák az együttléteket.

Így jött az ötlet az egyik szervező részéről, hogy lakáson folytassák a találkozásokat, így jött létre az Írom-a névre keresztelt kávéház magánlakáson.

Az eseményről  az Életkerék is készített  összeállítást, valamint az Ukrán Televízió romákról szóló magazinja.

Az Írom-a kávéház

Az írótalálkozó után  megkezdtük az irodalmi kávéház megszervezését. Egyelőre csak budapesti művészekkel tudunk találkozni, mivel nem tudjuk finanszírozni  az útiköltségeiket.

De így is nagy örömmel jöttek a budapestiek, igyekezett mindenki szabaddá tenni magát a péntekenkénti találkozásokra. Ritkán adódik lehetősége a roma értelmiségnek  –kulturális tér híján-, hogy összejárjanak, pláne nincs lehetőségük műhelymunkára. Ezt a műhelymunkát kínálta fel az írókávéház számukra.  Az aktuális megbeszélni való témák mellett elsősorban egymás írásaira fókuszáltunk, az egyes felolvasások után, építő  kritikával igyekeztünk egy mást  az alkotói munkában támogatni. Minden egyes összejövetel végén egy-egy témát jelöltünk meg, hogy  a következő alkalomra írjanak róla.  Voltak olyan alkalmaink is, amikor közönségünk is volt, de olyan is, amikor  egy zongoraművész volt a vendégünk, mint egy valódi kávéházban, hallgathattuk a muzsikáját. Nem mellékes az a szempont sem, hogy nem roma írók is tagjai a közösségnek.

A tavaszi karantén után a nyáron is megtartottuk az összejöveteleket, az őszi korlátozások miatt azonban a feloldásig szüneteltetjük a találkozásokat.

A facebookon tartjuk a kapcsolatot, és amint lehet, folytatjuk a működést. Terveink között szerepel – amennyiben sikerül forráshoz jutni – egy közös antológia kiadása is, és a vidékieket is szívesen látnánk.

Az írókávéházban történő vendéglátást két írótársunknak köszönhetjük.